icon

Κρουστικά Κύματα

Χωρίς παρενέργειες – Χωρίς αναισθησία 

TI ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΤΑ ΚΡΟΥΣΤΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ

Είναι η μοναδική θεραπεία που δεν ανακουφίζει απλά από το σύμπτωμα όπως η φαρμακευτική θεραπεία,ούτε χρειάζεται αναισθησία και χειρουργείο όπως οι πεϊκές προθέσεις.Τα κρουστικά κύματα,ανώδυνα και γρήγορα ενεργοποιούν φυσιολογικούς μηχανισμούς του σώματος που δημιουργούν νέα αγγεία και αυξάνουν τη ροή του αίματος στα σηραγγώδη σώματα του πέους.


Πώς δρουν τα κρουστικά κύματα
Regenerative Clinic

Ο ΙΑΤΡΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΜΑΣ

Σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα κλινικές μελέτες που έχουν δημοσιευτεί στα πλέον έγκυρα διεθνή ιατρικά περιοδικά, δύο μηχανήματα παραγωγής κρουστικών κυμάτων έχουν αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα.
ED1000

 

 

 

ED1000

Το ED1000 της Ισραηλινής εταιρίας Medispec ήταν το πρώτο που χρησιμοποιήθηκε στις μελέτες για τη στυτική δυσλειτουργία και απέδειξε την αποτελεσματικότητα της μεθόδου τόσο σε ασθενείς που ανταποκρίνονται στα φάρμακα της στύσης, όσο και σε αυτούς που δεν ανταποκρίνονται. Επίσης το μηχάνημα χρησιμοποιείται ήδη ευρέως και σε άλλες Ουρολογικές παθήσεις.

 

 

ARIES2

Το ARIES2 είναι της Γερμανικής εταιρί-
ας
Dornier, της εταιρίας που ανακάλυψε τα
κρουστικά κύματα τη δεκαετία του 1970 και
πρώτη τα χρησιμοποίησε επιτυχώς για την
αντιμετώπιση της λιθίασης των νεφρών
(εξωσωματική λιθοτριψία).
Το μηχάνημα
ARIES2 χρησιμοποιήθηκε σε
όλες τις μελέτες για την ανάπτυξη των θε-
ραπευτικών πρωτοκόλλων της μεθόδου για
τη στυτική δυσλειτουργία, ενώ ήδη χρησιμο-
ποιείται για την ανάπτυξη θεραπευτικών
πρωτοκόλλων και στις υπόλοιπες Ουρολο-
γικές παθήσεις στις οποίες χρησιμοποιού-
νται θεραπευτικά τα κρουστικά κύματα

ARIES2

Η ιστορία των κρουστικών κυμάτων στην Ιατρική

Η ιστορία των Κρουστικών κυμάτων

ΥΨΗΛΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ

ΚΡΟΥΣΤΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ

 • Τα κρουστικά κύματα υψηλής συχνότητας έφεραν την επανάσταση για πρώτη φορά στην Ουρολογία το 1970 με τη χρήση τους στην εξωσωματική λιθοτριψία. Η λιθοτριψία χρησιμοποιεί εντελώς διαφορετικά μηχανήματα κρουστικών κυμάτων από αυτά που χρησιμο- ποιούνται για την παραγωγή μέσης ή χαμηλής έντασης κυμάτων. Η ενέργεια που χρησιμοποιείται είναι πολλαπλάσια σε ισχύ από αυτήν που χρησιμοποιείται στην ορθοπεδική και πολύ περισσότερη από αυτήν που εφαρμόζεται στην αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας

ΜΕΣΑΙΑΣ ΕΝΤΑΣΗΣ

ΚΡΟΥΣΤΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ

 • Τη δεκαετία του 1980 επεκτάθηκε η χρήση τους σε ορθοπεδικές παθήσεις με την κατασκευή και χρήση μηχανημάτων μέσης έντασης κρουστικών κυμάτων για την αντιμετώπιση φλεγμονωδών παθήσεων που προκαλούν χρόνιο πόνο, όπως τενοντοπάθειες (με επασβεστώσεις ή χωρίς), σε μυοπεριτονιακά σημεία πυροδότησης πόνου (trigger points) καθώς και για την αποφυγή ανάπτυξης ουλώδους συνδετικού ιστού μετά από τραυματισμό. Τα κρουστικά κυμάτα στην Ορθοπεδική έχουν πάρει έγκριση για την αντιφλεγμονώδη και παυσίπονη δράση τους και από τον Αμερικανικό οργανισμό FDA.

 • Με βάση την εμπειρία από τη χρήση στις ορθοπεδικές παθήσεις, το 2008
  παρουσιάστηκε η πρώτη μελέτη για την εφαρμογή των κρουστικών κυμάτων
  σε ασθενείς με χρόνια μη βακτηριδιακή προστατίτιδα ή/και πυελικό πόνο με καλά
  αποτελέσματα

ΧΑΜΗΛΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ

ΚΡΟΥΣΤΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ

 • Από το 2000 η μέθοδος ξεκίνησε να χρησιμοποιείται με κύματα χαμηλής έντασης στην καρδιολογία, όπου αποδείχθηκε ότι προκαλεί νεοαγγειογέννηση στον καρδιακό μυ μετά από έμφραγμα μυοκαρδίου. Έκτοτε η μέθοδος έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλές παθήσεις με σκοπό την επαναγγείωση, όπως για παράδειγμα σε διαβητικούς ασθενείς με εξελκώσεις στα άκρα (διαβητικό πόδι). Αυτή η εφαρμογή έδωσε το έναυσμα προκειμένου να δοκιμαστεί η μέθοδος στο πέος για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας.

 • Τα κρουστικά κύματα χαμηλής έντασης χρησιμοποιού-
  νται ήδη και στην αντιμετώπιση της χρόνιας μη βακτηριακής
  προστατίτιδας και φαίνεται να πλεονεκτούν των κρου-
  στικών κυμάτων μέσης έντασης αφού δεν προκαλούν
  πόνο στους ασθενείς.

Επιλογή συχνότητας συνεδριών

Θεραπευτικά πρωτόκολλα

Αρχικά η μέθοδος εφαρμόστηκε με πρωτόκολλα που βασίστηκαν στην εμπειρία από εφαρμογές σε άλλα όργανα ή και σε πειραματόζωα. To 2017 στα Ευρωπαϊκά συνέδρια Ουρολογίας και Σεξουαλικής Ιατρικής παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά αποτελέσματα μελετών στα οποία βασίστηκε η ανάπτυξη θεραπευτικών πρωτοκόλλων με βάση την τεκμηριωμένη ιατρική (evidence-based medicine).

 • Οι μελέτες αυτές όρισαν όλες τις παραμέτρους, καθώς και τον κατάλληλο τρόπο εφαρμογής των κρουστικών κυμάτων.

 • Συγκεκριμένα, τα κρουστικά κύματα πρέπει να εφαρμόζονται ανάλογα με τη βαρύτητα του προβλήματος σε 6, 12 ή 18 συνεδρίες.

 • Οι συνεδρίες γίνονται 1, 2 ή 3 φορές την εβδομάδα, με ενδιάμεσο χρόνο έως 1 εβδομάδα.

 • Τέλος, η ενέργεια που χρησιμοποιείται κυμαίνεται μεταξύ 0,05-0,15 mJ/mm2. Οι μελέτες έδειξαν ότι ενέργεια 0,1 mJ/mm2 έχει το βέλτιστο αποτέλεσμα χωρίς καθόλου παρενέργειες ή πόνο.

Η διαδικασία της θεραπείας

 • ∆εν χρειάζεται οποιαδήποτε προετοιμασία του ασθενούς.

 • ∆εν χρειάζεται οποιουδήποτε τύπου αναισθησία αφού είναι εντελώς ανώδυνη. Κάθε συνεδρία διαρκεί περίπου 20 λεπτά.

 • Ο ασθενής ξαπλώνει στο εξεταστικό κρεβάτι και τοποθετείται η γνωστή γέλη(gel) των υπερήχων στην περιοχή. Το μηχάνημα παραγωγής των κρουστικών φέρει ειδική κεφαλή – που μοιάζει με την κεφαλή των υπερήχων-, μέσω της οποίας γίνεται η εφαρμογή.

 • Ο ειδικός που εφαρμόζει τη μέθοδο μετακινεί συνεχώς την κεφαλή, αργά, κατά μήκος του οργάνου ώστε να γίνει σωστός καταμερισμός των χορηγούμενων κυμάτων.

 • Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας ο ασθενής με τη χρήση χαρτοβάμβακακαθαρίζει την περιοχή από τη γέλη και αποχωρεί.

Η διαδικασία της θεραπείας
Τα αποτελέσματα της θεραπείας

Τα αποτελέσματα της θεραπείας

 • Σύμφωνα με τις διεθνείς μελέτες η θεραπεία με κρουστικά κύματα βελτιώνει τη στυτική λειτουργία.

 • Σε ασθενείς με μικρού ή μέτριου βαθμού στυτική δυσλειτουργία, τα κρουστικά κύματα μπορούν να επαναφέρουν την ποιότητα της στύσης στα φυσιολογικά επίπεδα

 • Σε ασθενείς που ανταποκρίνονται μόνο στη μεγαλύτερη δόση των φαρμάκων της στύσης, συνήθως χρειάζονται 12 ή και 18 συνεδρίες για να ανταποκριθούν πλήρως και να μην έχουν ανάγκη χρήσης φαρμάκων.

 • Τέλος σε ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται στα φάρμακα της στύσης μετά από 12 συνεδρίες, οι περισσότεροι από αυτούς θα ανταποκριθούν στα φάρμακα και θα ανακτήσουν τη σεξουαλική τους ζωή.

 • Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η επανάληψη της μεθόδου και η αύξηση των συνεδριών σε 18 βελτιώνουν περαιτέρω το θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Αποτελεσματικότητα
0%
6 ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ
0%
12 ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ
0%
18 ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ

Γιατί τα κρουστικά κύματα υπερέχουν

Θεραπείες