icon

Συχνές Ερωτήσεις & Απαντήσεις

Οι πιο συχνές ερωτήσεις που μας κάνουν.

Η Regenerative ClinicTM είναι το μοναδικό Ιατρικό Κέντρο στην Ελλάδα που ασχολείται εξειδικευμένα με την εφαρμογή μεθόδων Αναγεννητικής Ιατρικής και συγκεκριμένα των κρουστικών κυμάτων και του πλάσματος πλούσιο σε αιμοπετάλια (PRP) σε παθήσεις του ουροποιητικού και γεννητικού συστήματος και συγκεκριμένα στη στυτική δυσλειτουργία, τη χρόνια μη βακτηριακή προστατίτιτδα, το  χρόνιο πυελικό άλγος και τη νόσο Peyronie (κάμψεις πέους), το ουρογεννητικό σύνδρομο μετά την εμμηνόπαυση και την ακράτεια ούρων. Παρακάτω θα βρείτε απαντήσεις στα πιο συχνά ερωτήματα σχετικά με τις δύο μεθόδους. Φυσικά, κάθε ασθενής είναι μοναδικός, και ο θεράπων ιατρός θα προσφέρει εξατομικευμένη πληροφόρηση και θα προτείνει εξατομικευμένη θεραπεία.

Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις για τη θεραπεία με κρουστικά κύματα στη στυτική δυσλειτουργία, νόσο Peyronie και χρόνια μη βακτηριακή προστατίτιδα

1. Το όνομα της μεθόδου αναφέρει τη λέξη ”shock”. Η λέξη προκαλεί φόβο. Είναι επικίνδυνα τα κρουστικά κύματα;

Καθόλου. Και αυτό γιατί είναι ακουστικά κύματα, που παράγονται από ειδικά μηχανήματα. Τα ακουστικά κύματα διαπερνούν το δέρμα και τους ιστούς, όχι όμως τον αέρα. Ειδικά τα κρουστικά κύματα χαμηλής έντασης είναι τα πλέον ασφαλή για το ανθρώπινο σώμα.

2. Πού χρησιμοποιούνται τα κρουστικά κύματα;

Η χρήση τους ξεκίνησε τη δεκαετία του 1970 με τη δημιουργία (από την εταιρεία Dornier) του πρώτου λιθοτρίπτη για τις πέτρες των νεφρών, τη γνωστή εξωσωματική λιθοτριψία. Η μέθοδος που τα τελευταία 40 χρόνια χρησιμοποιείται διεθνώς με τεράστια επιτυχία, ανέτρεψε τα δεδομένα στην αντιμετώπιση της λιθίασης, αφού περιόρισε στο ελάχιστο τις επεμβάσεις για αφαίρεση λίθων των νεφρών. Μετά το 1980 τα κρουστικά κύματα χρησιμοποιήθηκαν σε μικρότερη ένταση με εφάμιλλη επιτυχία στην αντιμετώπιση των φλεγμονωδών παθήσεων των οστών και των μυών. Την δεκαετία του 2000 άρχισε η χρήση τους στην καρδιολογία και στο αγγειακό σύστημα με τη χρήση χαμηλής έντασης κυμάτων. Την ίδια εποχή αρχίζει η χρήση τους από πλαστικούς χειρουργούς για την επούλωση χρόνιων ελκών/τραυμάτων. Η Ιστορία των Κρουστικών Κυμάτων

3. Πόσο καιρό χρησιμοποιούνται στις Ουρολογικές παθήσεις;

Η χρήση τους άρχισε στα τέλη της δεκαετίας του 2000, με πρώτη δημοσίευση το 2008 για την αντιμετώπιση της χρόνιας προστατίτιδας με καλά αποτελέσματα. Συγχρόνως η μέθοδος χρησιμοποιήθηκε και στη νόσο Peyronie, δηλαδή την κάμψη του πέους. Το 2010 δημοσιεύονται τα πρώτα αποτελέσματα σε ασθενείς με αγγειακή στυτική δυσλειτουργία. Ακολούθησε πληθώρα δημοσιεύσεων που καταξίωσαν τη μέθοδο.

Θεραπείες με PRP

4. Η μέθοδος είναι ακόμη πειραματική;

Η μέθοδος χρησιμοποιείται επίσημα και τα μηχανήματα έχουν έγκριση στην Ευρώπη. Θα πρέπει να τονιστεί ότι η Ελλάδα έχει πρωτοστατήσει στις κλινικές μελέτες αφού η ερευνητική ομάδα του καθηγητή Δ. Χατζηχρήστου στο ΑΠΘ έχει δημοσιεύσει σειρά μελετών που οδήγησαν στη δημιουργία τεκμηριωμένων πρωτοκόλλων για τη χρήση των κρουστικών κυμάτων στη στυτική δυσλειτουργία και στη χρόνια προστατίτιδα.

Η διαδικασία της θεραπείας

5. Τι προκαλούν τα κρουστικά κύματα στο πέος;

Έχει αποδειχθεί σε πειραματικές μελέτες ότι τα κρουστικά κύματα ενεργοποιούν μια σειρά βιολογικών φαινομένων που έχουν ως αποτέλεσμα τη ενεργοποίηση εφεδρικών κυττάρων – των γνωστών βλαστοκυττάρων – με αποτέλεσμα την δημιουργία νέων αγγείων ( νεο-αγγειογένεση), την επούλωση νεύρων και την αύξηση των λειτουργικών κυττάρων στα σηραγγώδη σώματα. Πρακτικά ενεργοποιούν μηχανισμούς αναγέννησης ιστών στο πέος.

πως δρουν τα κρουστικά κύματα

6. Βοηθούν τα κρουστικά κύματα ασθενείς με νόσο Peyronie;

Σε ασθενείς με συνύπαρξη κάμψης πέους (νόσου Peyronie) η μέθοδος ενεργοποιεί αντιφλεγμονώδεις παράγοντες. Σε ασθενείς στην αρχική φάση, τα κρουστικά κύματα μειώνουν τον πόνο και αναχαιτίζουν την δημιουργία και επέκταση της πλάκας. Στην χρόνια φάση, όταν η πλάκα έχει σχηματισθεί, στο πρωτόκολλο των κρουστικών προστίθεται και η έγχυση  PRP μέσα στην πλάκα με σκοπό την επανενεργοποίηση της φλεγμονώδους διαδικασίας. Ήδη το πρωτόκολλο αυτό εφαρμόζεται στην Μεγάλη Βρετανία.

 

7. Βοηθούν τα κρουστικά κύματα ασθενείς με χρόνια προστατίτιδα;

Η χρόνια μη βακτηριακή προστατίτιδα ήταν ιστορικά η πρώτη εφαρμογή της μεθόδου στην Ανδρολογία την δεκαετία του 2000. Έκτοτε βελτιώθηκαν ιδιαίτερα οι γνώσεις μας, τα μηχανήματα και η τεχνική μας και σήμερα αποτελεί θεραπεία πρώτης γραμμής στην αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου και άλλων συμπτωμάτων της τόσο ενοχλητικής αυτής νόσου.

κρουστικά κύματα σε ασθενείς με χρόνια προστατίτιδα

8. Έχω διαβάσει ότι υπάρχουν πολλά μηχανήματα στην αγορά. Είναι όλα ίδια;

Όντως κυκλοφορούν πολλά μηχανήματα κρουστικών κυμάτων αφού εδώ και πολλά χρόνια έχει λήξει η πατέντα της μεθόδου. Τα μηχανήματα αυτά διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους τόσο στον τρόπο παραγωγής των κρουστικών κυμάτων, όσο και στα χαρακτηριστικά τους. Σημασία έχει επίσης και η κεφαλή εφαρμογής τους. Τέλος, τα τεχνικά χαρακτηριστικά, όπως η ένταση, η περίμετρος και το βάθος εφαρμογής, η συχνότητα, προσδιορίζουν το αποτέλεσμα. Φυσικά καθοριστικό ρόλο παίζει και ο τρόπος εφαρμογής, καθώς και η εμπειρία του χρήστη.

9. Με ποια μηχανήματα έχουν γίνει οι μελέτες και έχουν δείξει καλά αποτελέσματα;

Μόνο 5 μηχανήματα έχουν δοκιμασθεί σε κλινικές μελέτες. Τα υπόλοιπα δεν έχουν μελετηθεί καθόλου. Από τα 5 μηχανήματα, 2 έχουν μελετηθεί ενδελεχώς και έχουν δείξει σταθερά καλά αποτελέσματα, το μηχάνημα ED1000 και το μηχάνημα ARIES2. Το μηχάνημα ARIES2 έχει και τεκμηρίωση με ποιοτικές κλινικές μελέτες για χρήση στις χρόνιες προστατίτιδες, και θεωρείται μηχάνημα εκλογής. Με το πρώτο έχουν γίνει όλες οι αρχικές μελέτες που καθιέρωσαν την μέθοδο, ενώ με το δεύτερο αναπτύχθηκαν τα θεραπευτικά πρωτόκολλα που πλέον χρησιμοποιούμε. Τα υπόλοιπα χρησιμοποιούν πρωτόκολλα που έχουν υποδείξει οι κατασκευάστριες εταιρείες χωρίς τεκμηρίωση σε πολλαπλές κλινικές μελέτες.

μηχάνημα-ED1000-και-ARIES2

10. Πώς γίνεται η θεραπεία;

Η θεραπεία μοιάζει με αυτήν των υπερήχων. Μέσω της ειδικής κεφαλής του μηχανήματος και με την εφαρμογή γέλης (gel) πάνω στο δέρμα του οργάνου (πέος ή περίνεο για τον προστάτη ανάλογα την πάθηση),  διοχετεύονται τα κύματα προς το όργανο. Η κεφαλή του μηχανήματος κινείται από τον χειριστή συνεχώς ώστε να εξασφαλιστεί ότι η εφαρμογή γίνεται σε ολόκληρο το πέος και αντίστοιχα σε ολόκληρο τον προστάτη αδένα. Θα πρέπει να σημειωθεί οτι τα πρωτόκολλα για τη στυτική δυσλειτουργία και την χρόνια προστατίτιδα είναι σαφώς διαφορετικά. Θεραπεία κρουστικών κυμάτων

11. Πόσες συνεδρίες πρέπει να κάνω;

Αυτό είναι απόφαση του γιατρού σας. Ο ελάχιστος αριθμός συνεδριών για να υπάρξει αποτέλεσμα είναι 6, συνήθως όμως χρειάζονται 12. Σε περιπτώσεις σοβαρής στυτικής δυσλειτουργίας ή εμμένουσας χρόνιας προστατίτιδας μπορούν να γίνουν 18 συνεδρίες για την αποκατάσταση. Λόγω της μεγάλης ασφάλειας της μεθόδου, συνεδρίες μπορούν να επαναληφθούν όποτε ο θεράπων ιατρός κρίνει σκόπιμο.

Επιλογή συχνοτήτων ανάλογα την δυσλειτουργία

12. Πόσες φορές την εβδομάδα μπορώ να κάνω συνεδρίες;

Υπάρχει η ευελιξία να γίνονται 1, 2 ή και 3 συνεδρίες την εβδομάδα με αντίστοιχα αποτελέσματα. Συνήθως επιλέγονται 2 συνεδρίες την εβδομάδα.

13. Εάν δεν έχω πλήρη ανταπόκριση μπορώ να επαναλάβω τη μέθοδο;

Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι είναι ωφέλιμο να επαναληφθεί η θεραπεία. Τα αποτελέσματα έχουν δείξει ότι και 3 – 6 μήνες αργότερα να επαναληφθούν οι συνεδρίες, το αποτέλεσμα είναι θετικό με περαιτέρω βελτίωση των ασθενών. επανάληψη μεθόδου

14. Μέχρι πόσες συνεδρίες μπορώ να κάνω με ασφάλεια;

Υπάρχουν μελέτες για ασθενείς που επανέλαβαν μέχρι 18 συνεδρίες. Παρ’ όλα αυτά, πολλοί άνδρες επαναλαμβάνουν την θεραπεία για περαιτέρω βελτίωση. Έχει αποδειχθεί οτι η βελτίωση είναι συνάρτηση των συνεδριών: μεγαλύτερος αριθμός συνεδριών αποφέρει καλύτερο θεραπευτικό αποτέλεσμα. Αποτελεσματικότητα μεθόδου κρουστικών κυμάτων

15. Πόσο διαρκεί μία συνεδρία;

Περίπου 20 λεπτά χρειάζονται για την εφαρμογή της μεθόδου. Συνεπώς ο συνολικός χρόνος μιας επίσκεψης είναι περίπου μισή ώρα.

16. Χρειάζεται αναισθησία;

Η μέθοδος δεν προκαλεί πόνο. Ουδέποτε έχει χρησιμοποιηθεί αναισθησία (ούτε τοπική) για τη χρήση των κρουστικών κυμάτων χαμηλής έντασης στις Ουρολογικές παθήσεις.

17. Είναι επώδυνες οι συνεδρίες;

Όχι. Δεν υπάρχει πόνος ούτε κατά τη διάρκεια εφαρμογής των κρουστικών, ούτε μετά. Κάποιοι ασθενείς αναφέρουν ένα ήπιο αίσθημα μουδιάσματος, συνήθως στην έναρξη της συνεδρίας. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μετά τη συνεδρία, μπορεί να παρουσιασθεί ένα αίσθημα ήπιου καύσους στη περιοχή εφαρμογής με διάρκεια λίγων ωρών.

18. Υπάρχουν ανεπιθύμητες ενέργειες και ποιες;

Μέχρι σήμερα, στα 20 και πλέον χρόνια εφαρμογής της μεθόδου, δεν έχει καταγραφεί οποιαδήποτε σημαντική ανεπιθύμητη ενέργεια. Η μόνη σπανιότατη ανεπιθύμητη ενέργεια που έχει αναφερθεί είναι μια προσωρινή μικρή τοπική εκχύμωση (μελανιά) αμέσως μετά τη θεραπεία που θα υποχωρήσει μόνη της μέσα στις επόμενες 2-4 ημέρες.

19. Είναι γενικά ασφαλής η μέθοδος;

Είναι απόλυτα ασφαλής. Άλλωστε, πολύ μεγαλύτερης έντασης κρουστικά κύματα χρησιμοποιούνται εδώ και 50 χρόνια στην αντιμετώπιση της λιθίασης των νεφρών. Υπάρχει, δηλαδή, μια τεράστια εμπειρία που εγγυάται την ασφάλεια.

20. Μπορεί η μέθοδος να μου χειροτερέψει τη στύση ή τα συμπτώματα προστατίτιδας;

Όχι. Τα κρουστικά κύματα μπορούν να έχουν μόνο ευεργετική δράση στη στύση σας ή στα συμπτώματα προστατίτιδας. Το ίδιο ισχύει και για την εφαρμογή στη νόσο Peyronie. Η μεγάλη πλέον εμπειρία το αποδεικνύει.

21. Τι βελτίωση να περιμένω στις οι στύσεις μου;

Εξαρτάται από 4 παράγοντες: α) το βαθμό στυτικής δυσλειτουργίας, β) το μηχάνημα παραγωγής ενέργειας και την κεφαλή εφαρμογής της θεραπείας, γ) τον αριθμό των συνεδριών και δ) τον τρόπο που εφαρμόζεται η μέθοδος. Συνήθως η εφαρμογή 12 συνεδριών βελτιώνει τη στυτική λειτουργία κατά μία κατηγορία, για παράδειγμα ένας άνδρας με μικρού βαθμού στυτική δυσλειτουργία λύνει το πρόβλημά του, ενώ ένας με σοβαρού βαθμού πρόβλημα που δεν ανταποκρίνεται πλέον επαρκώς στα φάρμακα της στύσης θα μπορέσει να ανταποκριθεί επαρκώς στην φαρμακοθεραπεία.

22. Τι βελτίωση να περιμένω στη νόσο Peyronie;

Μείωση η εξαφάνιση του πόνου και αποφυγή  περαιτέρω κάμψης ή βελτίωση στην αρχική οξεία φάση, ενώ οι πρώτες ενδείξεις για τη χρόνια φάση αναφέρουν μείωση της κάμψης από 20 έως 40 μοίρες όταν τα κρουστικά συνδυαστούν με εγχύσεις PRP μέσα στην πλάκα.

23. Τι βελτίωση να περιμένω στη χρόνια προστατίτιδα;

Τα κρουστικά κύματα μειώνουν εντυπωσιακά τον πόνο και τις ενοχλήσεις, κυρίως τη στυτική δυσλειτουργία. Συνήθως αποδεσμεύουν τον ασθενή από τα αντιβιοτικά και τα αντιφλεγμονώδη.

24. Πότε θα νιώσω τη βελτίωση;

Το αποτέλεσμα φαίνεται από τον πρώτο μήνα μετά τη θεραπεία, ακόμη και μετά την 6η συνεδρία) για τα προβλήματα στύσης. Στην χρόνια προστατίτιδα η υποχώρηση του πόνου ξεκινά άμεσα, ακόμη και μετά την 2η συνεδρία.

25. Πότε θα δω το τελικό αποτέλεσμα;

Το τελικό αποτέλεσμα σύμφωνα με τις μελέτες θα φανεί συνήθως 1 μήνα μετά το τέλος των συνεδριών. Μετά από αυτό το διάστημα το αποτέλεσμα σταθεροποιείται, παρότι έχει παρατηρηθεί περαιτέρω βελτίωση μέχρι τον 3ο μήνα.

26. Μπορώ να κάνω σεξ κατά τη διάρκεια των θεραπειών;

Βεβαίως. Μάλιστα αυτό μπορεί να έχει θετικό αποτέλεσμα, και στις τρείς παθήσεις που εφαρμόζονται τα κρουστικά κύματα.

27. Μπορώ να χρησιμοποιώ χάπια της στύσης κατά τη διάρκεια των θεραπειών;

Βεβαίως. Μελέτες έχουν δείξει μάλιστα ότι η χρήση των φαρμάκων της στύσης κατά τη διάρκεια της θεραπείας βελτιώνει το τελικό αποτέλεσμα. Οι σεξουαλικές επαφές και κάθε σεξουαλική δραστηριότητα είναι ελεύθερες καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας. Δεν υπάρχει συνεπώς λόγος για διακοπή ή περιορισμό στη λήψη κατά την διάρκεια και μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας. Μάλιστα πρόσφατες μελέτες έδειξαν οτι η χορήγηση ημερήσιας δόσης ταδαλαφίλης 5mg δρα ευεργετικά στο τελικό αποτέλεσμα.

28. Πόσο διαρκεί το θετικό αποτέλεσμα από την εφαρμογή των κρουστικών;

Υπάρχουν μελέτες παρακολούθησης για  6-12 μήνες που δείχνουν άριστη διατήρηση του αποτελέσματος. Στην μοναδική μελέτη 24μηνης παρακολούθησης ασθενών με στυτική δυσλειτουργία φαίνεται ότι το θετικό αποτέλεσμα παραμένει αναλλοίωτο στο 50% των ασθενών. Αυτό δικαιολογείται από το γεγονός ότι τα νέα αγγεία μπορεί να έχουν τη φθορά των υπολοίπων, εφ’ όσον ο ασθενής έχει άλλα προβλήματα υγείας, όπως σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση, καρδιαγγειακή νόσο, που δεν ελέγχονται συστηματικά και καταστρέφουν τα νέα αγγεία και τους ιστούς που έχουν αναγεννηθεί.

29. Μπορεί κάθε άντρας με πρόβλημα να κάνει τη θεραπεία;

Κάθε άντρας με οργανικό πρόβλημα στύσης ή προστατίτιδας μπορεί να ωφεληθεί από την θεραπεία. Μικρές μελέτες έδειξαν θετικά αποτελέσματα στη στύση και σε ασθενείς μετά από ριζική προστατεκτομή για καρκίνο του προστάτη με τη μέθοδο νευρο-προστασίας (nerve-sparing surgery). Σε αυτές τις περιπτώσεις η θεραπεία με κρουστικά πρέπει να ξεκινά τον 2ο μήνα μετά την επέμβαση με σύγχρονη λήψη ταδαλαφίλης 5mg κάθε βράδυ.

30. Ασθενείς που λαμβάνουν φάρμακα για την καρδιά ή τον διαβήτη μπορούν να κάνουν θεραπεία με κρουστικά κύματα;

Σαφώς. Δεν υπάρχει αντένδειξη της μεθόδου. Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι ασθενείς με σοβαρές καρδιοπάθειες θα πρέπει να έχουν την έγκριση του καρδιολόγου τους, όχι για την εφαρμογή των κρουστικών κυμάτων, αλλά για να έχουν σεξουαλική δραστηριότητα με ασφάλεια.

31. Αντενδείκνυται η μέθοδος σε ασθενείς σε αντιπηκτική αγωγή;

Όχι. Στις δημοσιευμένες μελέτες συμμετείχαν και ασθενείς που λάμβαναν ασπιρίνη ή άλλη αντιπηκτική αγωγή χωρίς να παρατηρηθούν ανεπιθύμητες ενέργειες. Σύμφωνα με σχετική δημοσίευση, ασθενείς σε αντιπηκτική/αντιαιμοπεταλιακά αγωγή συνεχίζουν κανονικά τη λήψη τους κατά τη διάρκεια της θεραπείας με κρουστικά κύματα χαμηλής έντασης.

32. Υπάρχει πιθανότητα να παρατηρηθεί κάποια παρενέργεια από την θεραπεία μετά από μήνες/έτη;

Δεν έχει καταγραφεί καμία περίπτωση απώτερων επιπλοκών στη 20ετή εμπειρία εφαρμογής της μεθόδου.

33. Μπορεί να ενισχυθεί το αποτέλεσμα της θεραπείας σε συνδυασμό με PRP;

Το πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια  ( platelet rich plasma, PRP) είναι η δεύτερη μέθοδος αναγεννητικής ιατρικής που χρησιμοποιείται στην Ανδρολογία. Το PRP έχει δείξει βελτίωση της στυτικής λειτουργίας με τουλάχιστον 2 ή περισσότερες εφαρμογές (ένεση στο πέος PRP). Στην συνδυαστική θεραπεία με κρουστικά κύματα, το  PRP μπορεί να ακολουθεί την θεραπεία με κρουστικά με βάση διάφορα πρωτόκολλα, ανάλογα τη βαρύτητα της στυτικής δυσλειτουργίας και την γενική επιβάρυνση της υγείας του ασθενή. Σε ήπιες περιπτώσεις αρκεί η εφαρμογή του PRP μετά την πρώτη και 7η συνεδρία κρουστικών (σε πρωτόκολλο 12 συνεδριών), ενώ σε σοβαρότερες περιπτώσεις το PRP εφαρμόζεται κάθε εβδομάδα. Παρόμοια, αλλά εξειδικευμένα για την πάθηση πρωτόκολλα συνδυασμού των μεθόδων χρησιμοποιούνται κλινικά και στη νόσο Peyronie.

Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις για την θεραπεία με πλάσμα πλούσιου σε αιμοπετάλια (PRP)

1. Τι σημαίνει PRP;

Είναι τα αρχικά από τις λέξεις Platelet-Rich Plasma (PRP), δηλαδή πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια.

2. Τι είναι το πλάσμα και ποιος ο ρόλος των αιμοπεταλίων;

Το πλάσμα αποτελεί βασική ουσία στο αίμα που μεταφέρει σημαντικά κύτταρα, πρωτεΐνες, αντισώματα, ορμόνες,  και οξυγόνο. Τα αιμοπετάλια είναι μια φυσική πηγή αυξητικών παραγόντων και προάγουν την επούλωση πληγών και την αναγέννηση ιστών.

3. Ποιους αυξητικούς παράγοντες απελευθερώνουν τα αιμοπετάλια για να προάγουν την αναγέννηση ιστών;

Τα αιμοπετάλια απελευθερώνουν πολλούς αυξητικούς παράγοντες συμπεριλαμβανομένου του αιμοπεταλιακού αυξητικού παράγοντα (PDGF), και του μεταμορφωτικού αυξητικού παράγοντα-β (TGF-b), δύο αυξητικών παραγόντων που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην επιδιόρθωση και την αναγέννηση ιστών. Άλλοι βασικοί αυξητικοί παράγοντες σχετιζόμενοι με την επούλωση που παράγονται στα αιμοπετάλια είναι ο αυξητικός παράγοντας ινοβλαστών (FGF), ο ινσουλινόμορφος αυξητικός παράγοντας (IGF), ο προερχόμενος από αιμοπετάλια επιδερμικός αυξητικός παράγοντας (EGF) και ο αγγειακός ενδοθηλιακός αυξητικός παράγοντας (VEGF). Τοπική εφαρμογή των παραγόντων αυτών σε αυξημένες συγκεντρώσεις δια μέσου του αυτολόγου πλάσματος εμπλουτισμένου με αιμοπετάλια (PRP) χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα στην επούλωση πληγών εδώ και αρκετές δεκαετίες. Μηχανισμός Δράσης Πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια

4. Τι είναι τελικά το PRP;

Το πλούσιο σε αιμοπετάλια πλάσμα (PRP), γνωστό και ως αυτόλογο ρυθμισμένο πλάσμα, είναι ένα συμπύκνωμα πρωτεΐνης πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια που προέρχεται από πλήρες αίμα, που φυγοκεντρείται σε ειδικά μηχανήματα (όχι απλή φυγόκεντρο) για την απομάκρυνση των ερυθρών αιμοσφαιρίων και την πολύ βασική διαδικασία ενεργοποίησής του.

5. Έχει εφαρμογές σε πολλές ιατρικές ειδικότητες;

Χρησιμοποιείται εδώ και δύο δεκαετίες στην αθλητική ιατρική και ορθοπεδική (τενοντοπάθειες, μυικές κακώσεις και οστεοαρθρίτιδα), και φυσικά στη δερματολογία (αλωπεκία, επούλωση τραυμάτων και αναζωογόνηση δέρματος) και την αισθητική ιατρική ( η γνωστή σε όλες τις γυναίκες μεσοθεραπεία).

6. Είναι ασφαλής μέθοδος;

Είναι απόλυτα ασφαλής. Ο μόνος πιθανός κίνδυνος  είναι μόλυνση εάν ο εξοπλισμός δεν αποστειρώνεται σωστά.  Επίσης το σύστημα παρασκευής παίζει μεγάλο ρόλο στην πρόληψη.  Τα λεγόμενα κλειστά συστήματα – παρότι η τιμή του μηχανήματος και των αναλώσιμων είναι ιδιαίτερα υψηλή- μηδενίζουν αυτό τον κίνδυνο και το κυριότερο, παράγουν PRP υψηλής ποιότητας, το λεγόμενο truPRP. Το πλέον γνωστό κλειστό σύστημα με έγκριση του Αμερικανικού FDA είναι το σύστημα MagellanTM της εταιρείας Istobiologics (ΗΠΑ).

7. Πώς παράγεται το PRP;

Γίνεται κλασσική αιμοληψία από τον ασθενή με σύριγγα 50ml από τον βραχίονα. Μετά ακολουθεί ειδικός διαχωρισμός του πλάσματος (πρώτη φάση) και ενεργοποίηση του PRP (δεύτερη φάση) με χρήση ειδικών συσκευών. Προετοιμασία PRP

8. Υπάρχουν πολλά συστήματα παραγωγής PRP. Είναι όλα εξ ίσου ασφαλή και αποτελεσματικά;

Το αίμα μπορεί να τοποθετηθεί σε μία απλή φυγόκεντρο χαμηλού κόστους και να ληφθεί το πλάσμα (με την φυγοκέντριση του αίματος τα ερυθρά αιμοσφαίρια να παραμένουν στο κάτω μέρος του δοχείου φυγοκέντρισης και το πλάσμα στο επάνω). Αυτός ο τρόπος παράγει όμως PRP χαμηλής ποιότητας και αποτελεσματικότητας. Στα ειδικά συστήματα παραγωγής PRP η διαδικασία διαχωρισμού δίνει την βέλτιστη ποιότητα  PRP, το λεγόμενο truPRP. Μετά τον διαχωρισμό, ακολουθεί η ενεργοποίηση του PRP που είναι καθοριστική στην αποτελεσματικότητα. Συγκριτικά, υπάρχουν μηχανήματα που αυξάνουν 2-3 φορές τη συγκέντρωση αυξητικών παραγόντων και άλλα όπου η αύξηση φτάνει τις 14 φορές με φυσικό αντίκτυπο στην αποτελεσματικότητα της μεθόδου. Άρα είναι σημαντικό η προετοιμασία του  PRP να γίνεται με ένα από τα λιγοστά εξειδικευμένα και εγκεκριμένα από τον FDA μηχανήματα truPRP. Σύστημα magellan

9. Ποια άλλη μέθοδος αναγεννητικής ιατρικής χρησιμοποιείται στην Ανδρολογία;

To PRP είναι η δεύτερη μέθοδος μαζί με τα κρουστικά κύματα χαμηλής έντασης, που χρησιμοποιείται για την αναγέννηση των ιστών και τη βελτίωση της στυτικής λειτουργίας. Καθώς οι διαθέσιμες θεραπείες για τη στυτική δυσλειτουργία και τη νόσο Peyronie παρέχουν μόνο συμπτωματική ανακούφιση, οι αναγεννητικές θεραπείες όπως τα κρουστικά κύματα χαμηλής έντασης και το πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια, μπορούν να προσφέρουν μια θεραπεία αντιστρέφοντας την υποκείμενη παθολογία  αντί απλώς να θεραπεύουν τα συμπτώματα. Η θεραπεία με κρουστικά κύματα χαμηλής έντασης διαθέτει την καλύτερη τεκμηρίωση και δρα βελτιώνοντας τη ροή του αίματος του πέους, επιδιορθώνοντας προηγούμενη νευρική βλάβη και ενεργοποιώντας βλαστοκύτταρα. Η θεραπεία με πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια χρησιμοποιεί μεγάλες συγκεντρώσεις αυξητικών παραγόντων που υπάρχουν ήδη στην κυκλοφορία του αίματος για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων νεύρων και ιστών και την αύξηση της ροής του αίματος στο πέος.

10. Γιατί συνδυάζουμε το PRP με τα κρουστικά κύματα;

Η χρήση συνδυαστικής αναγεννητικής θεραπείας μπορεί να προσφέρει ένα πρόσθετο ή συνεργικό όφελος μεγαλύτερο από οποιαδήποτε θεραπεία μόνη της λόγω των επικαλυπτόμενων μηχανισμών δράσης της στο πέος. Συνδυασμός PRP και κρουστικών κυμάτων

11. Ποια είναι η ακριβής διαδικασία της θεραπείας στο πέος;

Η θεραπεία χρησιμοποιεί αίμα του ίδιου του ασθενούς (αιμοληψία). Για τη δημιουργία πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια, οι κλινικοί γιατροί λαμβάνουν δείγμα αίματος από τον ασθενή και το τοποθετούν σε μια ειδική συσκευή που περιστρέφει γρήγορα το δείγμα, διαχωρίζοντας τα άλλα συστατικά του αίματος από τα αιμοπετάλια και συγκεντρώνοντάς τα μέσα στο πλάσμα. Η συσκευή είναι μείζονος σημασίας, καθώς μελέτες έδειξαν ξεκάθαρα ότι η ποιότητα του PRP καθορίζεται από τη συσκευή. Μετά τη δημιουργία, καθώς και την απαραίτητη ενεργοποίησή του, το truPRP εγχέεται στην περιοχή στόχο, σε ένα συγκεκριμένο όργανο (π.χ. πέος για ασθενείς με στυτική δυσλειτουργία ή πλάκα για τη νόσο του Peyronie). Στόχος είναι να αυξηθεί η συγκέντρωση συγκεκριμένων αυξητικών παραγόντων, σε μια συγκεκριμένη περιοχή για να επιταχυνθεί η διαδικασία επούλωσης. Μελέτες δείχνουν ότι η αυξημένη συγκέντρωση αυξητικών παραγόντων στο πλούσιο σε αιμοπετάλια πλάσμα μπορεί να διεγείρει ή να επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης, να βοηθήσει στην αναγέννηση ιστών και να μειώσει τον πόνο.

12. Είναι επώδυνη η θεραπεία PRP;

Η θεραπεία περιλαμβάνει δυο τσιμπήματα με βελόνη. Το πρώτο για την αιμοληψία από τον βραχίονα και το δεύτερο για την έγχυση PRP στα σηραγγώδη σώματα στο πέος. Ο πόνος είναι ήπιος, και μάλιστα οι ασθενείς αναφέρουν ότι η ένεση στο πέος προκαλεί λιγότερο πόνο από την αιμοληψία.

13. Τι ανεπιθύμητες ενέργειες έχει η θεραπεία;

Η ένεση PRP είναι μια διαδικασία χαμηλού κινδύνου και συνήθως δεν προκαλεί παρενέργειες. Η διαδικασία περιλαμβάνει αιμοληψία, επομένως θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι είστε ενυδατωμένοι. Μετά τη διαδικασία, μπορεί να αισθανθείτε  ήπιο πόνο και μώλωπα στο σημείο της ένεσης. Επειδή οι ενέσεις PRP αποτελούνται από κύτταρα και πλάσμα του ασθενή (ομόλογο), ο κίνδυνος αλλεργικής αντίδρασης είναι μηδαμινός σε αντίθεση με όλα τα ενέσιμα φάρμακα. Δεδομένου ότι το PRP είναι μια ουσία που προέρχεται από το αίμα του ασθενή, δεν θεωρείται φάρμακο, επομένως οι γιατροί μπορούν να συστήσουν και να χορηγήσουν PRP εάν πιστεύουν ότι είναι προς το συμφέρον του ασθενούς.

14. Τι πλεονέκτημα έχει το σύστημα MagellanTM της εταιρείας Istobiologics;

Ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται στην Regeneratieve ClinicTM για την παραγωγή truPRP δεν είναι η κλασσική φυγόκεντρος που χρησιμοποιούν οι μικροβιολόγοι. Πρόκειται για ένα σύγχρονο υψηλής τεχνολογίας μηχάνημα που έχει εγκριθεί για την παρασκευή υψηλής ποιότητας  truPRP από τις ρυθμιστικές αρχές σε Ευρώπη και Αμερική. Συγκεκριμένα η Regenerative ClinicTM χρησιμοποιεί το μοναδικό σύστημα MagellanTM της Αμερικανικής εταιρείας Istobiologics. Το σύστημα έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τους αυξητικούς παράγοντες μέχρι και 14 φορές, βελτιστοποιώντας τη θεραπεία σε σχέση με τις κλασσικές φυγόκεντρους. Τα ειδικά ατομικά kits (truPRP) που εισάγονται και αυτά από τις ΗΠΑ είναι αναλώσιμα (ένα/μοναδικό για κάθε ασθενή) εξασφαλίζοντας μέγιστη ασφάλεια από μόλυνση και αποτελεσματικότητα χάρη στην τεχνολογικά εξελιγμένη ενεργοποίηση του PRP. Σύστημα Magellan

15. Σε ποιές ανδρολογικές παθήσεις χρησιμοποιείται το PRP;

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει την ευεργετική επίδραση του PRP στη στυτική δυσλειτουργία. Ειδικά σε συνδυασμό με κρουστικά κύματα, το PRP έχει δείξει ότι αυξάνει την αποτελεσματικότητά του. Επιπλέον, το PRP έχει προταθεί για τη θεραπεία της νόσου του Peyronie, υποστηρίζοντας τη διαδικασία επούλωσης της πλάκας που σχετίζεται με τραύμα. Πειραματικές μελέτες υποδεικνύουν επίσης τις νευροπροστατευτικές και ιστοπροστατευτικές ιδιότητες του πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια (PRP) σε αμφοτερόπλευρη βλάβη του σηραγγώδους νεύρου. Η νευρογενής στυτική δυσλειτουργία που προκύπτει από τραυματισμό των σηραγγωδών νεύρων του πέους είναι μια σημαντική επιπλοκή που προκαλείται από τη ριζική προστατεκτομή. Η χρήση πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια (PRP) στο σημείο που έχει τραυματιστεί το νεύρο έχει δείξει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα για την αναγέννηση των νεύρων.

16. Πόσο συχνά μπορεί να γίνει η θεραπεία;

Ο μέσος όρος διάρκειας ζωής των αιμοπεταλίων είναι 5 – 9 μέρες. Μπορεί άρα το PRP να επαναλαμβάνεται κάθε 5-9 ημέρες. Η ασφάλειά του είναι άριστη, οπότε δεν υπάρχει ανώτατος αριθμός ενέσεων  PRP που επιτρέπεται. Άρα ο αριθμός και η συχνότητα καθορίζονται ανάλογα με την περίπτωση από τον θεράποντα ιατρό.

17. Ποια είναι τα πιο κλασσικά πρωτόκολλα θεραπείας για τη στυτική δυσλειτουργία;

Η πλέον κλασσική θεραπεία κρουστικών κυμάτων περιλαμβάνει 12 συνεδρίες με συχνότητα 2 η 3 φορές την εβδομάδα. Το PRP έχει δείξει ότι είναι αποτελεσματικό με τουλάχιστον 2 εφαρμογές. Άρα εφ’ όσον αποφασιστεί να γίνουν 2 ενέσεις  PRP, αυτές συνοδεύουν την 1η και 7η συνεδρία κρουστικών (αρχή και μέσο θεραπείας κρουστικών κυμάτων). Η συχνότητα μπορεί να αυξηθεί ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενή και να φτάσουν να γίνονται ενέσεις  PRP κάθε εβδομάδα. Τα εντατικά αυτά πρωτόκολλα σκοπό έχουν να μεγιστοποιήσουν το αποτέλεσμα. Συνήθως εφαρμόζονται σε ασθενείς με προβληματική ανταπόκριση στην φαρμακευτική θεραπεία.

18. Πόσο αποτελεσματική είναι η θεραπεία με PRP στη στυτική δυσλειτουργία;

Σε συγκριτική μελέτη με εικονικό φάρμακο έχει δείξει οτι οι επιτυχημένες επαφές μετά τη θεραπεία φτάνουν το 68%, ενώ η στυτική ικανότητα αυξάνει αντίστοιχα. Συνδυασμός με κρουστικά κύματα αυξάνει την αποτελεσματικότητα. Αποτελεσματικότητα PRP

19. Ποιο πρωτόκολλο χρησιμοποιείται στη νόσο Peyronie;

Περιλαμβάνει 6 συνεδρίες κρουστικών μετά από έγχυση  PRP μέσα στην πλάκα, με συχνότητα 1 φορά την εβδομάδα. Το πρωτόκολλο μπορεί να επαναληφθεί εφ’ όσον υπάρχει αρχική βελτίωση της πάθησης (κάμψης)

20. Πότε μπορεί να επαναληφθεί η θεραπεία;

Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός λόγω της ασφάλειας της μεθόδου. Ο θεράπων ιατρός θα εκτιμήσει τη σοβαρότητα του προβλήματος, την υποκείμενη παθοφυσιολογία και ανάλογα των αποτελεσμάτων θα καθορίσει το κατάλληλο πρωτόκολλο. Επανάληψη θεραπείας PRP

20. Μπορεί ο ασθενής να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα φάρμακα της στύσης;

Είναι απαραίτητο να χρησιμοποιεί τα φάρμακα της στύσης για βελτιστοποίηση του αποτελέσματος. Ειδικά η χορήγηση ταδαλαφίλης 5mg κάθε βράδυ πριν τον ύπνο αυξάνει σταθερά την αιμάτωση του πέους και συνεισφέρει στα καλύτερα αποτελέσματα της θεραπείας. Εννοείται οτι ο ασθενής μπορεί και πρέπει να έχει ελεύθερη σεξουαλική ζωή σε όλη τη διάρκεια εφαρμογής των πρωτοκόλλων αναγεννητικής ιατρικής.

21. Χρειάζεται κάποια προφύλαξη/προετοιμασία μετά την θεραπεία;

Όχι. Καλό θα είναι ο ασθενής να είναι ενυδατωμένος λόγω της αιμοληψίας. Δεν χρειάζεται να διακόψει κανένα από τα φάρμακά του, απλά να ενημερώσει τον γιατρό για τα προβλήματα υγείας και τα φάρμακα που λαμβάνει.

Η θεραπεία όπως περιγράφτηκε είναι μια ένεση και άρα δεν χρειάζεται κάποια ειδική προφύλαξη.

22. Έχει χρησιμοποιηθεί σε άλλες παθήσεις το PRP;

Υπάρχουν δημοσιεύσεις με θετικά αποτελέσματα για την ακράτεια απο προσπάθεια, την ακράτεια μετά προστατεκτομή και την ατροφία του κόλπου. Ευρύτατη χρήση γίνεται από γυναικολόγους για την θεραπεία του ουρογεννητικού συνδρόμου της εμμηνόπαυσης (ατροφία κόλπου, κολπίτιδες, ουρολοιμώξεις, πόνος κατά την επαφή). Στην ακράτεια η έγχυση γίνεται με κυστεοσκόπηση και ειδική βελόνι έγχυσης. Στην ατροφία του κόλπου γίνεται με ειδικές μικρές βελόνες στα έξω γεννητικά όργανα της γυναίκας και στο άνω τοίχωμα του κόλπου.

Κατεβάστε το pdf με τις ερωτήσεις και απαντήσεις πάνω στις Θεραπείες με Κρουστικά Κύματα και PRP.

Κάνετε ένα γρήγορο τεστ για τη στύση σας

Ονομάζεται ∆ιεθνής ∆είκτης Στυτικής Λειτουργίας
(International Index of Erectile Function) και χρησιμοποιείται
διεθνώς για να αξιολογηθεί η βαρύτητα των συμπτωμάτων.
Όλες οι ερωτήσεις του τεστ αναφέρονται στις εμπειρίες σας
τον τελευταίο μήνα.
Βαθμολογία άνω του 25 σημαίνει φυσιολογική λειτουργία.
Εάν η βαθμολογία σας είναι μικρότερη, τότε καλό θα ήταν
να συζητήσετε το πρόβλημά σας με τον Ουρολόγο σας.